Despre cancerul la sân

25 de românce află în fiecare zi că sunt diagnosticate cu cancer de sân, principala formă de cancer care afectează femeile din țara noastră. 

În lume, la fiecare minut, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

România este țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerului de sân, deși nu are incidența cea mai mare. Explicația? Amânăm vizita la medic pentru controlul periodic la sân și deseori ajungem când lupta cu boala devine mult mai grea (stadiile III și IV).

Vestea bună? Cancerul de sân are 94% șanse de vindecare atunci când este depistat în stadii incipiente (0 și I). 

De aceea, este extrem de important să facem în fiecare an controlul la medic și lunar, o autoexaminare. 

  1. Autoexaminare mamară
  2. Ecografie (sub 35 de ani)
  3. Mamografia (după 40 de ani)

Descriere generală

Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele canceroase (sau maligne) se dezvoltă necontrolat la nivelul țesutului sânului (de regula în ducte - tuburile care transportă laptele către mamelon - sau în lobuli - glandele care produc laptele). Este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei sș principala cauză de deces.

Tipuri de cancer mamar:

De cele mai multe ori, cancerul mamar este clasificat în două tipuri: neinvazive și invazive.

Cancerul mamar neinvaziv sau carnerul de carcinom in situ este localizat în ductele sânului. Nu se poate depista la palparea sânului, ci la o mamografie.

Cancerul mamar invaziv se extinde și în afara sânului. Cea mai comună formă de cancer mamar este cancerul mamar ductal invaziv, care se dezvoltă la nivelul celulelor de la nivelul ductelor.

Ce inseamnă stadiul cancerului?
 
Stadiile bolii se stabilesc în funcție de dimensiunea tumorii și cât de mult sunt afectate țesuturilor învecinate, implicarea țesuturilor învecinate, a ganglionilor limfatici și metastază. Toate acestea pot ajuta la clasificarea formei de cancer într-unul din stadii. În funcție de acest stadiu, medicii evaluează riscurile și stabilesc tratamentul pacientului. Cu cât stadiul este mai mic, cancerul este mai puțin avansat și sansele de vindecare sunt mai mari.

Aşadar, este foarte important să ne oferim timp pentru o autoexaminare în fiecare lună şi facem anual, o vizită la medicul specialist. 

Semne care pot indica o formă de cancer

Acestea sunt doar câteva semne care pot indica o formă de cancer de sân, însă trebuie reținut faptul că această boală este, în cele mai multe cazuri, asimptomatică. De aceea, este extrem de important să facem în fiecare o vizita la un medic specialist și lunar, o examinare.

NU UITA!

  1. Autoexaminare mamară
  2. Ecografie (sub 35 de ani)
  3. Mamografia (după 40 de ani)

Când alegi ecografie și când optezi pentru mamografie?

Pentru că atunci când auzim de ecografie sau mamografie exista adesea confuzie între aceşti termeni, iar diferența exactă nu este foarte bine înțeleasă ai mai jos câteva informații care să te ajute să te programezi corect la un medic de specialitate.  

- Ecografia mamară poate identifica formațiuni suspecte la nivelul sânului, nu emite radiații și poate fi făcută de mai multe ori pe an. Ecografia mamară se recomandă să fie efectuată în ziua 3-12 a unui ciclu menstrual.

- Mamografia este o procedură de investigație imagistică, ușor mai dureroasă decât ecografia mamară, care se realizează cu ajutorul razelor X. Această investigație este recomandat să fie făcută o dată pe an de fiecare femeie cu vârsta de peste 40 de ani.  

- Autoexaminarea este cea mai la îndemână metodă de depistare a cancerului de sân și este recomandat ca în fiecare săptămână fiecare femeie să se auto-palpeze pentru a observa orice formațiune ar fi putut să apară la acest nivel.

*sursa cifrelor este studiul din 2012 al Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului in cadrul OMS, Globocan. 

 

Partenerii noștri:

Fundația Regina MariaAsociația AmazoniaAsociația M.A.M.E.Caravana cu mediciFederația Asociațiilor Bolnavilor de CancerFundația Prețuieste ViațaHospice Casa Sperantei

Vino alături de noi, înscrie-te aici pentru a primi
noutăți despre activitățile noastre:


© 2018 AVON COSMETICS ROMÂNIA Politica de prelucrare a datelor personale Politica Avon privind modulele cookie CONTACT